#veckansyrkesdörr Andrew och Klaus

#veckansyrkesdörr är hashtagen vi använder för att lyfta fram personerna som matchas och möts genom Yrkesdörren. Genom #veckansyrkesdörr kommer våra deltagare att svara på frågor om sitt möte och vad som hänt sen dess. Den här veckan har vi pratat med Andrew, grafisk designer från Syrien, och Klaus, som är projektledare inom reklam och PR och som själv kom till Sverige från Tyskland för 25 år sen.

Ahmad och Klaus

“När jag pratar med andra om Yrkesdörren så betonar jag att det inte är en belastning på något sätt, det är bara en timme av din tid.”

När träffades ni? 

Klaus: Vi träffades en fredag eftermiddag i november på Klaus kontor. Vi satt och fikade och pratade i c:a 1-1,5 timme.

Andrew: Det var ett bra och roligt möte – vi fick sitta ner för att ta fotot för att Klaus är så lång! Vi pratade om annons, reklambyråer, basket, innebandy och vad jag ska göra i Stockholm. Jag kanske kommer att träffa andra grafiska designers från andra byråer med honom.

Förmedlades det några kontakter? 

Klaus: Inte än, vi pratade och jag gav tips om olika organisationer att ta kontakt med för att kunna träffa människor och slippa vara ensam över julhelgen. Jag funderar nu på om jag har några yrkeskontakter att förmedla till Andrew.

Andrew: Klaus gav mig en hemsida för att träffa nya vänner i Stockholm och det är väldigt viktigt.
Till sist vi bytte vi våra sociala medieuppgifter och jag hoppas att vi ska träffas snart.

Skulle du/ni rekommendera Yrkesdörren? Varför?

Klaus: Jag kom själv till Sverige för 25 år sen och vet hur viktigt det är att få kontakter.
Jag tycker att Yrkesdörren är ett bra initiativ: bara mötena i sig har ett värde. När jag pratar med andra om Yrkesdörren så betonar jag att det inte är en belastning på något sätt, det är bara en timme av din tid. Ibland är mina möten genom Yrkesdörren [reds. anm. Klaus har träffat åtta personer genom Yrkesdörren] bara trevliga samtal, ibland leder de till något mer.

Andrew: Ja absolut, jag gjorde det just nu till en vän när ni ringde upp mig! Det var bra för mig att få kontakter som kan hjälpa mig att hitta ett jobb som grafisk designer, och för att träna svenska! [Andrew har lärt sig svenska på egen hand och talar redan mycket bra svenska efter ett drygt år i Sverige och bara 1,5 månader på SFI!]

Har ni några övriga kommentarer?

Andrew: När man träffar människor som Klaus är de väldigt upptagna och det kan vara svårt att få till en tid att träffas, annars är det väldigt bra!

Klaus: När jag kom i kontakt med Yrkesdörren första gången utgick jag från att det var ett initiativ riktat till nyanlända, men faktum är att det är stora skillnader mellan deltagarna och olika förutsättningar att hjälpa. Ibland blir min roll som dörröppnare därför mer coachande än förmedlande, särskilt för de som börjar bli mer etablerade i Sverige. Jag vet till exempel att det kan vara svårt att få kontakt med svenskar, även om jag själv inte haft något problem med detta, och ger gärna tips till andra om hur de kan göra det.

 


Föregående inlägg Nästa inlägg